banner
U BEČU URUČENO PRIZNANJE EVROPSKOG UNIVERZITETA IZ BEOGRADA
POČASNI DOKTORAT AMBASADORU GRUŠI
Na ceremoniji u hotelu «Imperijal» direktor Diplomatske akademije održao prigodnu besedu

Direktoru bečke Diplomatske akademije Jiržiju Gruši Evropski univerzitet iz Beograda dodelio je počasni doktorat. U skladu sa ciljevima projekta «Nauka i diplomatija u funkciji mira» Senat i rektor Evropskog univerziteta, prof. dr Milija Zečević, izabrali su za počasnog doktora ambasadora dr Jiržija Grušu, direktora Diplomatske akademije iz Beča. Zvanična ceremonija izbora i prigodna beseda ambasadora dr Gruše održana je u utorak uveče u bečkom hotelu «Imperijal».


Na svečanoj ceremoniji za akademike i redovne članove Evropske akademije nauka izabrani su prof. dr Alfonso Roldan More, predsednik «Albert Švajcer» univerziteta, predsednik Londonske diplomatske akademije i prof. dr Milija Zečević, rektor Evropskog univerziteta.


Ova manifestacija je, prema ocenama svih prisutnih, bila na visokom nivou i u funkciji afirmacije Srbije i Crne Gore. Prof. dr Zečević istakao je da SCG visoko ceni osnivanje banaka i firmi iz Austrije, kao i iz cele Evrope u našoj zemlji.


- Pored privredne, potrebno je istaći i saradnju u oblasti turizma, nauke i kulture. Dogovoreno je da se nastavi zajednički rad. Realizovaće se postdiplomske studije za studente iz Beograda, kako u našoj zemlji tako i u Beču - kazao je prof. dr Zečević.


Inače, Evropski univerzitet iz Beograda ima sedam fakulteta u Beogradu i organizuje postdiplomske studije, ima 15 članova, fakultete iz SAD i Evrope, i više od 20 partnera, instituta i univerziteta Evrope i SAD. Pored obrazovnih, realizuje i naučne projekte.


Strateški projekti su evroatlantske integracije, nauka, diplomatija i obrazovanje u funkciji mira, kao i uključenje istočne Evrope u Evropsku uniju.